Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2013 23:36 - Орешарски подава оставка, а ДПС прави коалиция с ГЕРБ и БСП
Автор: plantagenet Категория: Политика   
Прочетен: 8684 Коментари: 6 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
image


Съществува голяма вероятност протестиращите скоро да бъдат зарадвани с оставка на кабинета "Орешарски". Това може да се окаже един от най-щастливите им дни и дори да си спретнат прощален протест-купон, където да демонстрират своята "победа" по подобаващ начин. Обаче не случайно сложих "победа" в кавички, защото ден, а може и дори броени часове, след оставката на правителството и от ДПС ще ги сурвакат протестиращите с плановете си за нова тройна коалиция. Предполагам, че в този момент и на голяма част от протестиращите ще им се изпарят предсрочните избори от главата, но и ще бъдат шокирани, като разберат че ГЕРБ ще влизат в коалиция с ДПС и БСП. Разбира се това в момента сигурно за много от вас звучи, като фантастика и може би и смешно, но ако се позамислим малко, анализираме фактите и ще видим, че нещата съвсем закономерно отиват към такъв развой.

Първо протестите са, като цяло по-скоро провал, отколкото успех. Самите от ГЕРБ не бяха подготвени за тях, защото дойдоха в момент, когато не ги очакваха и нямаха нужната организация за да ги направят ефективни. Наложи им се да създават такава в процес и успяха донякъде да го направят само в София, но извън столицата нещата претърпяха пълен провал. 
Според това, което се очакваше и ГЕРБ трябваше да организират национални протести и стачки през септември, но явно хитрата лисица Доган им спретна номер чрез Пеевски и ги накара да стартират своите планове преждевременно и в най-неблагоприятното време за такива неща. Все пак лятото не е сезон на протестите, а самите протестиращи не са роботи и си имат воля за протестиране, която не е вечна и в един момент се прекършва. Пък и самото изхабяване на енергията на протеста през лятото ще доведе до спокойствие през есента, на което се надяват управляващите.

Второ самата партия на ГЕРБ се разпада и колкото да не иска да го признае Бойко Борисов, то фактите съвсем друго говорят. Структурите им се разпад из цялата страна, като основни лица и учредители на партията поетапно е напускат. Също така се очаква, че и над десет депутати ще напуснат ГЕРБ в рамките на този Парламент и ще останат независими или ще сформират нова група.

Трето новите социологически проучвания показват съвсем категорично, че рейтинга на ГЕРБ се срива главоломно. При евентуални избори към днешна дата те няма да могат да ги спечелят, но и още по-зле, че започнаха да изостават доста спрямо БСП.

Четвърто има огромен натиск върху ГЕРБ за нарушения и корупцията, която създадоха по време на своето управление. Реално погледнато е само въпрос на време Цветан Цветанов или Бойко Борисов да бъда подведени под наказателна отговорност, а поводи има прекалено много. Нещата дори се усложняват за самата структура на ГЕРБ, защото бивши техни членове сключват сделки с прокуратурата и изнасят доста подробности за престъпните им схеми.

Пето рискуваха Росен Плевнелиев, като отчаян последен ход за натиск срещу правителството, но това не им донесе нищо, а напротив дори им създаде още по-големи главоболия. Самият президент е забъркан в офшорен скандал и в същото време започна натиск срещу него, който му разклати дори сигурният президентски пост. Поради тази и причина Росен Плевнелиев ходатайства задкулисно за връщането на ГЕРБ в Парламента и евентуалното му коалиране с ДПС и БСП. Нещо, като изпълнение може би познато на всички ни от времето на Първанов.

Шесто от ЕС искат колкото се може по-скоро нещата в страната да се нормализират, протестите да спрат и правителството да си изпълнява на спокойствие поетите ангажименти към съюза. В момента повечето коментари, които идват от европейските партии е, че те искат да има в България коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС и тази коалиция да работи за излизането на страната от кризата, в която се намира. В същото време коалицията на настоящото правителство с Атака е водят за недопустима и накърняваща европейските ценности. 

Седмо от настоящата коалиция ДПС получиха най-големи облаги и назначиха свои хора по места, които при други условия и друга ситуация в страната нямаше как да стане. Това ще рече, че ДПС ще направи всичко възможно за да си запази тези постове и няма да допусне вариант за нови парламентарни избори в страната. Поради тази и причина от ДПС преговарят задкулисно с ГЕРБ за евентуална коалиция с тях при оставка на Орешарски и връчен от президента мандат на ДПС за съставяне на ново правителство.


image


При така създалата се ситуация е напълно логично да се водят задкулисни преговори между БСП, ДПС и ГЕРБ за създаване на коалиция помежду им. Спрямо това договаряне и Пламен Орешарски ще подаде оставка в даден момент и протестите ще са си постигнали своето за неговата оставка, но няма да са постигнали искането за предсрочни парламентарни избори. Такива избори обаче се обезсмислят напълно при евентуална коалиция между БСП, ДПС и ГЕРБ, а и няма достатъчно силна към момента партия извън Парламента, която да играе ролята на стабилна опозиция с амбиции да управлява. Повечето партии извън Парламента са в процес на изграждане и обособяване, като политически субекти и те самите не са готови за да участват на избори веднага. 




Гласувай:
15



Следващ постинг

1. anin - Само и само да са на власт
15.07.2013 14:23
политиците са готови сякак да се извъртат...
цитирай
2. daimyo - Протестите няма да променят нищо. ...
15.07.2013 18:03
Протестите няма да променят нищо. Статуквото ще си остане същото. Единственото, което направиха протестите е да извадят истината за България наяве. А тая е че държавата е на изживяване, като терминален пациент
цитирай
3. plantagenet - Протестите няма да променят нищо. ...
15.07.2013 18:14
daimyo написа:
Протестите няма да променят нищо. Статуквото ще си остане същото. Единственото, което направиха протестите е да извадят истината за България наяве. А тая е че държавата е на изживяване, като терминален пациент


За съжаление си прав
цитирай
4. alexs - Ако се обединят това ще е началото на ...
21.07.2013 23:36
Ако се обединят това ще е началото на края!
цитирай
5. kmetova - ами Реформаторския блок?
12.09.2013 11:32
Аз мисля, че новите "реформатори" ще се намърдат в тази конфигурация и тогава мътилката ще бъде толкова кална, че ако стъпиш в нея ще потънеш и ще те погълне. Така си мисля, защото нали засега само си посдказват един на друг "ако не правиш вече така и се промениш можем да управляваме заедно". Голям майтап ще падне.
цитирай
6. анонимен - В политиката може да се материал...
22.11.2013 13:29
В политиката може да се материализира всяка фантазия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plantagenet
Категория: Политика
Прочетен: 58703
Постинги: 4
Коментари: 43
Гласове: 46
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930